Meer efficiency, minder fouten
Acteren aan de voorkant

Van controle achteraf naar verwachtingen vooraf!

Wat we veel tegenkomen bij teams is dat ze zoveel tijd en energie ‘kwijt’ zijn aan correctie achteraf, of dat nou een offerte is die vlak voor verzending nog fouten bevat of om besluitvorming gaat die tegengehouden wordt omdat mensen op het laatst nog input hebben of zaken ter discussie stellen.

Fijn dat iemand betrokken is en een bijdrage wil leveren! En hoe zorgen we dat we die input tijdig krijgen? Juist, door veel meer de collega’s/klanten/leveranciers aan de voorkant te betrekken, juist op het moment dat we zelf nog niet weten hoe iets vorm krijgt. Daar lijkt een crux te zitten, want we komen veel de overtuiging tegen dat we eerst zelf zaken op orde willen/moeten hebben voor we anderen om input kunnen vragen….

Niet dus, dan ben je bijna altijd te laat!

Wat helpt wel? We verdelen dat onder in grofweg 3 stappen:

1. heb de verwachtingen helder: welk resultaat moet behaald worden, niet op detailniveau maar wel op resultaatomschrijving en op uitgangspunten. Deze stap slaan we vaak over, het kost ook echt wel even een extra investering om dit helder te definiëren. En dat verdien je gelukkig in de loop van het traject makkelijk terug.

2. communiceer deze verwachtingen ten minste 3x op 3 verschillende manieren met betrokkenen. Maar liever houden we de factor 5 aan, pas dan is de kans dat je iedereen bereikt hebt aanzienlijk. Dat vraagt wat van onze inzet en creativiteit, echter alleen dan kunnen anderen eigenaarschap nemen voor hun bijdrage.

3. vraag actief aan anderen om bij te dragen, om hun input te geven. En weet je welke uitdagingen, doelen, behoeften zij hebben waarmee je in jouw traject/proces/project rekening kunt houden? Stel de komende week aan 1 persoon een van deze vragen, wat levert dat op?

Wij noemen dat werken vanuit een Externe Mindset, wat zou er in je organisatie gebeuren als ieder vooraf anderen betrekt en/of weet wat de echte uitdagingen en doelen van collega’s of zelfs klanten zijn? Dan wordt samenwerken wel heel veel makkelijker en zul je zien dat het elkaar in de weg zitten drastisch afneemt.

Onze Arbinger programma’s werken precies aan het doorontwikkelen van een intern gerichte mindset naar een Externe Mindset, van hoog tot laag in je organisatie. Maak er kennis mee tijdens een key note of schrijf je in voor een open workshop, mooie opmaat om breed in je organisatie te gaan werken vanuit een Externe Mindset.

Goed voornemen om alvast mee te beginnen?