Reis licht in tijden van
Transitie

In gesprek met Prof.Dr.Ir. Jan Rotmans

Reis licht in tijden van transitie en heb vertrouwen

Op een zonnige middag in juni heeft Marjanke Edeling van Ownpower samen met Monic van Diemen, directeur/bestuurder bij Solidoe Kinderopvang, Prof.Dr.Ir. Jan Rotmans geïnterviewd in zijn kantoor aan de Erasmus Universiteit. Een interview primair gericht op onze omgang met kinderen in onderwijs, opvang en gezin.
Hoe interessant om te zien hoe we dit naadloos kunnen vertalen naar onszelf als volwassenen, als leiders in organisaties.

Als volwassenen bereiden we kinderen voor op de toekomst, én tegelijkertijd is het aan ons als leiders om onze systemen optimaal vorm te geven voor die toekomst. Lees gerust medewerkers in plaats van kinderen in onderstaand interview!

De insteek was de opvoeding, opvang en onderwijs voor kinderen: wat hebben we daarin anders te doen zodat kinderen klaar zijn voor de toekomst.
JR: We zijn beland in een tijdperk van transitie: verandering is de nieuwe constante, economische waarden (zoals efficiency, controle, beheersing) worden vervangen door universele waarden als tijd, ruimte, vertrouwen. Dat vraagt enorm veel van ons, immers we zijn gevoed met economische waarden en hoe bizar, we doen nog steeds hetzelfde met onze kinderen… (en onze medewerkers).

Het woord dat het meeste is genoemd in het interview is het woord VERTROUWEN.
JR: Wees niet bang, heb vertrouwen, in de verandering, in je kind(eren), in je medewerkers, in elkaar, in de toekomst. Alleen dan zijn we in staat om de enorme kansen die er zijn, te benutten. En alleen dan kunnen we de uniciteit van ieder kind én van iedere volwassene zien. Dat is weer nodig om ieder passende mogelijkheden te bieden zodat er bewegingsvrijheid is/ ontstaat. Bewegingsvrijheid hebben we nodig om steeds beter om te kunnen gaan met de nieuwe systemen waarin zelfsturing, zelforganiserend vermogen, kleine settings meer en meer de boventoon voert. Niet omdat we dat zo nodig willen, maar omdat dat is wat ontstaat omdat het past.

Wat hebben we echt anders te doen?
JR: We zijn te krampachtig, benaderen elkaar en ons leven vanuit controle en beheersing. Als kinderen gaan sporten is er een trainer, een coach en een scheidsrechter. Zo leren kinderen niet zelf hun regels bepalen, conflicten oplossen, beslissingen nemen, fouten maken (ook zo belangrijk!).
Stuk voor stuk vaardigheden die we hard nodig hebben. Laat kinderen zelf hun spelregels maken. De eerste experimenten zijn succesvol.
Geef richting, heb waarden en normen en laat vrij. We hebben stap voor stap los te laten.

Kun je dat concreet maken?
JR: Als begeleider van een voetbal kamp (20 jongens, 2 begeleiders) hadden we destijds 1 regel voor de jongens van rond de 14 jaar: we hebben een heel groot vertrouwen in jullie, maak gerust je eigen keuzes, en wie het vertrouwen schaadt zetten we op het vliegtuig. Hoe laat je naar bed gaat maakt niet uit, als je er om 8.30 uur maar staat. Dat werkt.

Je zegt Reis licht in tijden van transitie, wat bedoel je daarmee?
JR: We dragen veel te veel ballast met ons mee, zorg dat je los komt van materie, van structuren, zorg dat je geestelijk rijk bent, waardoor je soepel bijdraagt aan deze tijden van transitie.

Een inzicht dat we steeds verder proberen toe te passen, doe je mee?

Het gedachtengoed van Jan Rotmans past naadloos bij Ownpower, we zeggen niet voor niets: benut je potentieel! En dat is precies waar Jan Rotmans ook zo’n stimulator in is. Geef richting, draag bij, heb vertrouwen, creëer, zie de ander echt, experimenteer en maak fouten.

Ook zelf geïnspireerd raken door Jan Rotmans? Op 7 september is hij de hoofddocent van onze Masterclass: Reis licht in tijden van transitie. Deze masterclass vindt plaats in B. Amsterdam. Voor meer informatie en aanmelding mail naar contact@ownpower.nl. Lees meer over Jan Rotmans op www.janrotmans.nl.