WAAR NODIGT CRISIS ONS TOE UIT? 

Marjanke Edeling

Wij houden normaliter van de vraag “wat is de uitnodiging die onder een uitdaging/patroon ligt”, en deze vraag is ook nu zo relevant. Want waar worden we toe uitgenodigd door deze crisis? Welk beroep doet het op ons als mens, als leider, als organisatie, als samenleving, als wereldbevolking? Wat roept deze vraag bij jou op? Verderop delen we ook graag wat wij ervaren en we bieden enkele inzichten die wellicht helpen om deze uitnodiging te kúnnen aanvaarden.

Waartoe dient crisis?

Zonder al te filosofisch te worden, we weten dat een goede crisis ons helpt om uit het oude los te breken, zodat we ruimte krijgen om het nieuwe te omarmen. Rutger Bregman wordt bevestigd: de meeste mensen deugen en de mooiste initiatieven en getuigenissen van dankbaarheid komen voorbij! Dus het sterkt ook onze verbinding en ons vertrouwen. Ondanks alle persoonlijk leed wat er ook zo is en dat net zo goed een plek heeft.

Open Webinar “Managing Rapid Change” 

Wat helpt ons om in een positieve/constructieve flow te blijven de komende periode? Onze collega’s van Arbinger in de US hebben de afgelopen dagen en nachten doorgewerkt om de gratis webinar serie “Managing Rapid Change” te ontwikkelen, om ons te helpen vanuit de externe mindset te blijven leven en werken. Deze start woensdag 18 maart, schrijf je nu nog in!

Waartoe nodigt deze crisis uit?

Wat roept deze vraag op bij jou?
Als eerste zie ik de impact op de leefbaarheid op onze planeet: sommige Chinese steden hebben voor het eerst sinds tijden weer blauwe lucht gezien… hoe onnatuurlijk was die situatie eigenlijk wel niet? Als we naar het menselijk aspect kijken, valt mij op dat we weer ‘aanstaan’, het is alsof we uit onze verdoving komen van veel werken, veel verplichtingen, ‘verdoving’ zoeken, veel geld nodig hebben, veel werken etc. We zijn weer alert, verbinden met anderen en onze omgeving, we kijken hoe we anderen kunnen helpen. Ons bewustzijn neemt aanzienlijk toe. De uitnodiging van Samen, Verbinden en Vertrouwen voelen we heel sterk! En dat leidt weer tot … echt geluk, op een ander niveau dan bijvoorbeeld een  mooie film of meer geld.

Natuurlijk is het ook spannend want als inkomen of gezondheid (tijdelijk) wegvalt worden onze primaire behoeften geraakt, en wat roept dat op in ons. De uitnodiging die ik zelf merk is vooral die van VERTROUWEN, op 3 niveaus:
A. Vertrouwen dat er gebeurt wat nodig is voor ons als aarde, als mensheid om ‘gezond’ verder te kunnen, dat wat gebeurt is Natuurlijk (in plaats van normaal)
B. Vertrouwen in onszelf dat we genoeg eigen kracht hebben om deze crisis uiteindelijk in iets goeds voor ons allen en ook voor onszelf om te zetten
C. Vertrouwen in anderen dat ze voor ons zorgen als we niet genoeg eigen kracht hebben.

Wist je dat als we in vertrouwen zitten, we een heel andere uitstraling hebben? Onze frequentie (alles is trilling, ook wij) verhoogt. En wat blijkt, als onze trilling verhoogt ‘besmetten’ we anderen daar ook mee, ze willen dan graag bij je zijn om op te laden, en ons eigen systeem werkt veel soepeler, ons immuunsysteem wordt sterker. We kunnen daar zelfs nog een stapje bij doen door ons letterlijk voor te stellen dat we de hoogfrequente energie van licht en liefde vanuit het universum en moeder aarde door ons heen laten stromen! Probeer maar eens en kijk wat het jou en je omgeving brengt. Mocht je willen aansluiten op een grote groep mensen die dat al doet, gewoon in meditatieve staat gaan zitten en je dit voorstellen, bijvoorbeeld elke avond van 21.00 – 21.30 uur, dan ben je met heel veel! Ik doe ook mee. Mail me even als je meer info wilt hierover. Overigens, Corona is een laagfrequent virus, vergelijkbaar met angst, dus als we in angst zitten stemmen we daarop af, bizar he?

Wat helpt de uitnodiging van de crisis te aanvaarden?

Ook deze crisis proberen we te vangen in grafieken en modellen. Het geeft houvast rondom alle emotie. Hoe laat je nou juist die emoties toe, zonder erin vast te komen zitten? Een fragiele balans en als je die vindt, weet je dat je goed zit. We geven enkele praktische handvatten om deze weg richting nieuwe toekomst zo soepel mogelijk te bewandelen

Bewustwording: het begint altijd met het zien van je eigen realiteit, welke pijn is er, en laat die er ook zijn, zonder oordeel (het is zo erg) en zonder verhalen (wat als, stel dat etc). Maak het niet groter en maak het niet kleiner, zet ook alle feiten op een rij. En voel in het NU moment je pijn, je angsten. Omarm ze, Kijk er met compassie naar. Het is de NU situatie, en weet dat jij de toekomst in het NU kan gaan veranderen, dus dit is niet voor de rest van je leven, wel hoe je ermee omgaat. Neem daar de tijd voor, zit ermee, schrijf erover, wandel ermee en voel het, ook in je lijf. Observeer het. Emoties duren slechts…. 90 seconden…. alles daaromheen zijn vaak onze verhalen waarmee we de emoties steeds herbeleven. Hier kun je uitstappen.
Je kunt ook kijken of het lukt om op een dieper niveau met jezelf contact te maken, niet alleen op mentaal emotionele fysieke niveau, maar ook op zielsniveau. Juist nu is onze ziel een erg goede raadgever, welke behoeften kun je daar ervaren? Een aantal keren proberen, gewoon maar stil zijn en open staan kan helpen.
Eigenaarschap nemen: besluit waar je verandering in wilt, besluit dat je de uitnodiging eronder aangaat, besluit wat je los gaat laten, waar je uit gaat stappen, besluit waar dat betrekking op heeft, besluit met je hoofd en met je hart. Maar besluit echt.
Ontwikkeling: wat ga je anders doen, hoe gaat dat eruit zien, creëer je nieuwe realiteit in gedachten, op papier, getekend, als visie, als waarden, als stip op de horizon, als droom, en ga aan de slag met dat wat je echt wilt, wat ga je dan ontwikkelen, wat vraagt dat, wat ga je niet meer doen, welke connecties ga je maken, etc
Realisatie: in gang zetten, opvolgen, discipline hebben om uit je comfortcirkel te stappen, betrouwbaar zijn naar jezelf etc.

De uitnodiging en dat wat ons helpt om de uitnodiging te aanvaarden geldt natuurlijk zowel op individueel niveau als op organisatie niveau.

Kom in gesprek, laten we elkaar helpen!

Vind je het fijn om hier een stukje begeleiding op te hebben? Mail of bel mij gerust. Het liefst vorm ik kleine groepjes van 4 mensen om hier met elkaar mee aan de slag te gaan. Daarbij deel ik in afhankelijk van focus meer op zelf of op organisatie. Maar het kan ook per team of individueel. We gebruiken in principe Zoom als platform.

Met een gezonde groet,

Marjanke Edeling (tel. 06 51 24 36 12)