sluit je in of sluit je uit
Menselijkheid en veiligheid
neem zelf verantwoordelijkheid

Menselijkheid en veiligheid

Relaties zijn zo belangrijk in je organisatie. Zoeken mensen elkaar op, zijn ze bereid net even wat meer tijd aan de voorkant te investeren om iemand te betrekken, zodat je later soepel samen verder kunt? Dat in schril contrast met collega’s naderhand overtuigen van het nut van je oplossing. Wordt het dan een Poolse Landdag? Nee zeker niet, want menselijkheid vraagt ook van ons om helder te zijn, en als mensen betrokken (willen) worden, dan moet daar een reden voor zijn, dan draagt iemand ook actief bij.

sluit je in of sluit je uit

Deze vraag stellen we graag. Hier zit natuurlijk een wereld achter, een wereld van eerdere ervaringen, overtuigingen, je veilig voelen of niet, je capaciteiten om interactie te hebben etcetera. We werken met name op het niveau van mindset bij deze vraag, daarmee kijken we naar ervaringen en overtuigingen en mogelijkheden om nieuwe ervaringen te gaan creëren, met kleine stapjes, gekoppeld aan reguliere werksettings.

echte menselijkheid: psychologische veiligheid

We merken dat het best een beladen begrip is, psychologische veiligheid. Het lijkt ook ongrijpbaar. Het lijkt snel richting dader en slachtofferschap te gaan. En tegelijkertijd weten we dat mensen enkel en alleen in beweging komen als ze zich veilig voelen. Laten we hierop inzoomen.

beïnvloedbaarheid van psychologische veiligheid

Misschien is dit wel echt een eye opener: we hebben hier direct zelf invloed op. Ons Autonoom zenuwstelsel scant onze omgeving op ‘gevaar’ en helpt ons direct in een van de 3 toestanden van Veilig (ontspannen, sociaal), Vechten/vluchten (stress, chaos) of Bevriezen (geblokkeerd). Dit kunnen we vrij makkelijk leren herkennen, en zelf beïnvloeden, door ons bewust te worden van dat wat ons in deze toestand brengt, en dat wat ons helpt om daar weer uit te komen! Het brengt de focus terug naar jezelf, in plaats van een oordeel over een collega…  Wist je dat ons autonoom zenuwstelsel prikkels checkt met vroegere ervaringen? Daardoor kan het zomaar zijn dat je systeem in vechten gaat omdat een collega iets zei op een manier zoals je vader deed voordat die boos werd… Zo zijn we meteen uit slachtofferschap, immers je kunt met jezelf aan de slag! Natuurlijk helpt het als je vrij neutraal in je interactie bent zodat je niet onnodig iemand anders triggert, zeker als leidinggevende.

Hoe Ownpower hierbij begeleidt

Het versterken van relaties in je organisatie, door stapje voor stapje nieuwe ervaringen te creëren en oude overtuigingen meer achter ons te laten, doen we met name in workshop setting. Daarnaast werken we ook met doorbraakcoaching voor teams en individueel.

waarom we juist hier sterk in zijn

We hebben jarenlang gewerkt met de Mindset programma’s van Arbinger en zo heel veel ervaring opgedaan met dynamieken rondom iemand als mens zien (insluiten) of iemand als obstakel, instrument of irrelevantie factor zien (uitsluiten). De impact van deze 2 verschillende vertrekpunten is enorm en het beïnvloedt direct resultaten, betrokkenheid, veiligheid, werkplezier, flexibiliteit, veerkracht etc. We weten hoe we relatief snel op dit vlak beweging kunnen realiseren en doen dit heel erg graag, juist omdat dan ook de impact zo groot is!

Daarnaast is onze partner Marjanke zich verder aan het specialiseren in trauma coaching, waardoor zij snel mensen veilig kan uitdagen om aan hun eigen psychologische veiligheid te werken en ze kan ze daar tools en begeleiding in bieden.

Nieuwsgierig? Leuk als je contact opneemt, we verkennen dit onderwerp graag verder met je en we delen graag onze ervaringen!

Heb je een vraag?
Bel Marjanke Edeling
+31 (0) 651243612

Heb je een vraag?
Bel Hylke de Cock
+31 (0) 653762878